Pest Management in Retail Premises.

I would like to bring you guys to one of the most critical areas in pest control management. Why proper and systematic pest control process is vitally important in the retail industry?.

After leaving the farm, food products are processed, tested and practically escorted through a food manufacturing process and into distribution. Finally on the shelves in retail premises such as Giants, Tesco, Mydin, etc..

In every stage, these food are prone to be attacked and contaminated by pests. An effective and sustainable pest management program is necessary to ensure food safety is not being compromised. 5 stages

Nowadays, retail premises get larger and complicated. Hence, developing an effective IMP program can be challenging. However, let us focus on the core principle of IPM:

As a rule of thumb, follow these steps when developing a basic IPM program in retail premises:

  1. Survey
  2. Holistic approach
  3. Identifying high risk area
  4. Identifying contributing conditions
  5. Report pest activity
  6. Maintain pest sighting log

SURVEY

Why do we need to conduct a thorough survey of the retail premises? It is to identify what are the existing pest problems and any conditions that might contribute to pest infestation in the future.

So, what information and input should we know in our survey?;

  • Gathering feedback from the store employees on existing pest status as well the history of pest infestations
  • Uncover the underlying root cause of the pest infestation.
  • with the information and inputs that we collected, What is our plan in setting up the control measure against pest infestation?.12 Plan to setting up

 

HOLISTIC APPROACH

From ants to termites to the critters in the chimney, pest control should be a top priority for property managers and building owners. To effectively control pests, managers should focus not only on eradication but also on ways to proactively prevent pests from entering a building in the first place. Just as important, you want to take care of the pests without creating any new hazards to your tenants. For example, if we carry out pest management in the supermarket, having a floor plan of the facility could help the pest management professional in:

  • Determining the development of the control devices according to the level of pest infestation
  • Identifying the high risk areas for pest activity.

 

IDENTIFY HIGH RISK AREAS

High risk areas need to be inspected regularly. Make a list of high risk areas in and around the store associated with those pests.14 Identify High Risk Area

After the risk analysis, we can count on deploying monitoring devices in low risk areas as sentinels to alert pest management professional on pest activity. so that, pest management professional can put their focus and efforts on high areas.

 

IDENTIFY CONTRIBUTING CONDITIONS

Bear in mind that bring the existing pest infestation under control is jut the 1st step. The ability to identify conditions that contributing to pest infestation can turn the entire pest management program become more proactive and effective.

photo_2019-07-20_14-02-25

 

REPORT PEST ACTIVITY

In average, store employees spend up to 60 hours a week in the store, the opportunity of pest sighting is greater than the service technician who might spend around 2 hours every session. 17 report pest activity

Nipping the infestation in the bud is essential in preventing pest outbreak which potentially put the reputation of the retail premises on the line. It is equally important from the pest management standpoint because putting the pest outbreak under control requires far more effort and time from the service technician.

MAINTAIN THE PEST SIGHTING LOG

Why we need to establish a comprehensive report on pest sighting log?. It allows the technician or entomologist to observe a TREND of the pest activity. For instance, the service technician has been catching young rats in the consecutive weeks inside the storeroom.

19 maintaining pest sighting log

 

 

 

 

 

 

 

Now, it is time to put our radar on the type of services that can be offered to our beloved clients. Service type determines the intensity and focus areas by the service technician.type of services

INITIAL SERVICE

Below are the key milestones when performing the initial service in retail premises with one clear objective-Eliminate any current pest infestations.Initial Service

Cockroaches, rodents, and flies are the most common pests found in retail premises. Let’s assume they have infested the retail store below. What we do, we will formulate the action points in each key milestones during the initial service that we just discovered.Initial Service 2

Folks, what do we get from the above diagram?. After a comprehensive inspection, we should be able to identify the high risk areas for each pest and the contributing conditions as belowInitial service 3

Subsequently, develop the action points on treatment targeting those pests as below:  action point

Backpack HEPA Vacuum?. Those who are not familiar with this method should educate your team to get familiar with this equipment. The most popular Vacuum that can be used is:

Atrix
Atrix Bug Sucker Backpack HEPA

Powerful vacuum, but very expensive for me.

and we develop another action point on treatment for rats:action point 2

Do not use Backpack vacuum for rats please… Motion action camera will be a very good investment that can be offered to our clients.

And for flies:

action point 3

Finally, after the treatment, remember to schedule a review meeting with the store management. The first impression does count!. You will be seen as the true professional that highly proactive. Once you get their support, gaining their full cooperation in the IPM program is way easier.

Remember to cover 3 topics during your meeting with them:

  1. What are the pest problems in the store prior to the initial service?
  2. What activities have been done to address the pest problems during the initial services?
  3. What support you need from them to rectify the contributing factors that have been identified during the initial service?

For the routine service, PCO should be able to develop an action plan based on their findings in the initial service that we discussed before.

Note: Credit to Bayer Learning Lab. Please subscribe with them for further information and online training.

See you in the next article. Insyaallah.

https://www.facebook.com/sanicaremaxpro/

 

Developing Warrior Like Mental Toughness — 11 Easy Steps. — Nerdome

Success in any pursuit requires a mentally tough mind. You can have all the resources, but if your mind is a mess, you will fail. I’ve become obsessed with the mind and have tried everything to stack the odds in my favor. I’ve spent four years training my brain every day to make it see […]

via Developing Warrior Like Mental Toughness — 11 Easy Steps. — Nerdome

Kutu 101-Bahagian 2

Salam semua,

Bagi yang telah membaca entri awal saya hari itu Kutu 101-Bahagian 1 , ini adalah sambungan cerita flea/kutu sebagaimana yang saya nyatakan di penghujung entri tersebut. Kali ini tumpuan akan diberikan kepada kaedah atau cara yang boleh digunakan oleh PCO(pest control operator) bagi membantu pelanggan mengatasi mimpi negri ini..

  1. Saya faham proses kawalan secara total untuk masalah kutu tidak mudah. Kutu, sekali dia dah masuk rumah kita..hermmmm.. memang payah dia nak cari jalan keluar. Paling penting, jangan sesekali buat manifesto atau janji dengan pelanggan yang anda adalah sehebat Ghosbuster.. sekali tembak, semua tumbang. Treatment untuk kutu memerlukan beberapa siri ulangan. Pendek kata, sekali tretment tak akan dapat menghapuskan budak kutu ni.
  2. Kawalan kutu boleh dibuat dengan beberapa kaedah terutamanya dengan menggunakan insecticide(racun serangga).
  3. Semburan insecticide boleh dibuat dikawasan dalam dan luar rumah pelanggan. Inspection yang menyeluruh amat penting bagi memastikan PCO membuat semburan dikawasan yang strategik. Jangan main sembur jee. Nanti kutu tak mati.Tuan rumah pulak yang jalan dulu.
  4. Ok. sekarang kita lihat beberapa aspek yang perlu diberi perhatian sebelum treatment dijalankan:
  • paling utama, PASTIKAN tiada orang dan haiwan peliharaan didalam rumah semasa treatment dijalankan. Kucing, anjing, hamster dan sebagainya perlu dibawa keluar. Ikan laga?. yang ni ok. tapi kena cover la bekas tu.
  • semua tempat yang berpotensi tinggi untuk kutu bermastautin sepeti seperti karpet, lantai, upholstered furniture, kawasan kucing/anjing berehat dan bahagian bawah kain langsir rumah perlu disembur insecticide. Ingat!!. jangan shortcut. Kutu sifatnya macam bedbug.. sukar untuk dibunuh.
  • Sembur dengan menyeluruh dan pastikan racun berjaya menembusi kedalam karpet dan celah rekahan didalam rumah. Kutu biasanya akan berselindung didalam rekahan tersebut. Guna flat fan nozzle ye dan jangan guna high pressure nozzle.
  • Pastikan perabut dialih supaya senang kerja semburan dijalanan. PCO pelu pastikan harta benda pelanggan dijaga rapi. Sebarang kerosakan pada harta benda pelanggan akan menyebabkan anda buat kerja amal je lah haritu. Pengalaman kami, tengah buat ULV Misting kat dalam sebuah bangilow, sekali terlanggar pasu bunga klasik. kos ganti rugi lagi mahal dari apa yang kami caj pelanggan. Hermm. Apa pun tak boleh.
  • Emulsifiable Concerntrate Formulation adalah yang paling sesuai untuk kawasan karpet kerana kadar penembusan kedalam meterial adalah tinggi.
  • Wettable Powder dan Suspension Concerntrate sesuai digunakan dipermukaan tiles dan konkrit untuk kesan yang lebih lama. Contoh chemical yang boleh digunakan ialah Crackdown dan Starycide. Kedua duanya produk dari Bayer. Banyak pulak promo Bayer kali ni.
  • ULV Misting juga boleh dilakukan untuk rapid knockdown process. Tapi kerja ni agak leceh sikit dan memberi kesan kepada permukaan yang sensitiv seperti gajet electronik dll.
  • Ada PCO yang menawarkan one off treatment sahaja dan ada juga yang menawarkan paker 2x atau 3x treatment untuk keberkesanan yang lebih padu. Ada perbezaan tak?. Semestinya ada:

32 Monitor

  • Tengok, kalau single approach, kosnya memang murah tetapi potensi untuk callbacks adalah tinggi. Extended atau 2X service akan memberi kesan yang lebih baik. Terpulang kepada PCO untuk meyakinkan pelanggan anda. Kalau kami di Sanicare Hygien Services , pakej rawatan akan meliputi extended approach. Callback penat woooooo .

Kesimpulannya, IPM atau Integrated Pest Management adalah kaedah menyeluruh yang sebaiknya digunakan oleh PCO. Insecticide yang paling baik. Penggunaannya bergantung kepada kesesuaian masa dan tempat.Dan bajet pelanggan anda. Do not over promise your customer. there is no such thing called total elimination. Pastikan recommendation yang kita buat didalam inspection report diikuti sepenuhnya oleh pelanggan. Tanpa dual exercise, masalah kutu atau flea tida sksn dapat dibasmi sepenuhnya.

That’s all from me.  Jumpa lagi di post atau entri yang lain. Mungkin kita cerita pasal bed bug pulak.

Nota tapak kaki: diambil dan diolah dari Bayer Learning Lab. (patutla promote bayer produk..heheh)

Kutu 101-Bahagian 1

Kutu ataupun Flea merupakan sejenis parasit yang boleh dijumpai dibadan haiwan dan juga manusia. Kadang kala anda boleh jumpa di jalan raya dan bus stand. Itu kutu rayau. tiada kena mengena dengan perbincangan kita. Ada 2000 lebih spesis kutu di seluruh alam maya ini. Terdapat 5 spesis utama yang biasa kita ketahui iaitu Cat Flea(kutu kucing), Dog Flea(kutu anjing), Human Flea(Kutu Manusia) dan Oriental Rat Flea(Kutu Tikus). Adapun kutu babi yang disebut P Ramlee dalam filem Bujang Lapok tidak termasuk. Jom kita teroka dunia Kutu dan Manusia ini secara ringkas.

Bagaimana rupa kutu dan berapa besar saiznya?  

Cat FleaCatflea

Saiznya sangat kecil iaitu berukuran 1.5 ke 3.3mm panjang. Dengan saiz yang kecil, kutu boleh cilok sambil corner baring dicelah celah rambut manusia dan bulu binatang. Mempunyai kaki yang kuat. Boleh melompat setinggi 20cm dan sejauh 40cm. Jauhtuuuu.Anyway, gambar yang hodoh macam Predator tu ialah Cat Flea jika dilihat melalui electron microscope. Hodoh sungguh rupanya. Cuba anda bayangkan makhluk halus sehodohtu sedang merayap dibadan kucinga anda. Dan anda dengan penuh kasih sayang memeluk kucing anda itu…

Kenapa kutu dipanggil parasit dan adakah ia merbahaya?

Kutu menumpang kasih dibadan haiwan/manusia(host atau perumah) dengan menghisap darah dan membiak. Secara lebih spesifik, kutu dikenali sebagai ectoparasite kerana sifatnya berada diluar badan perumah. Kalau kepala kita ada kutu, maknanya kita adalah perumah bagi kutu. Kalau rambut afro tu, kira banglow la untuk kutu. Adakah ia merbahaya?. Bukan sahaja membuatkan kita tidak selesa dan gatal kesan dari gigitan kutu, ia juga boleh menjadi vector kepada beberapa jenis penyakit seperti bubonic plague(penyakit ini telah membunuh 1/3 penduduk Eropah pada abad ke14. So, dont play a fool.

Keadaan atau iklim yang digemari oleh kutu?

Cuaca atau suhu panas dan lembab seperti negara kita adalah kondisi yang paling ideal untuk kutu membiak. Kutu kurang bahagia bila berada didalam suhu dan cuaca yang kering.

Bagaimana caranya untuk kita menghalang infestasi kutu?

Secara amnya, ancaman kutu boleh dikawal sekiranya kita mengambil beberapa langkah berikut:

  • Pastikan rumah sentiasa bersih.
  • Vacuum carpet, lantai, dan perabut secara berterusan supaya tiada ruang untuk kutu berada didalam rumah anda. Basuh linen, pembalut sofa dan pastikan kesan lama kutu(telur dan larva) dimusnahlan sepenuhnya.
  • Memandangkan kutu boleh merebak melalui tikus, pastikan rumah anda tidak mesra tikus. Remember one golden rule. Tikus memerlukan 3 element untuk terus hidup dirumah anda; Makanan, Air dan tempat tinggal. Pastikan anda tidak berkompromi dengan 3 elemant tersebut.
  • Penjagaan pets(haiwan peliharaan) yang komprehensif; Saya tahu ramai peminat kucing dan anjing dinegara kita. Malah ada yang menjadikan haiwan haiwan ini sebagai ahli keluarga. Tidur sebantal, makan sepinggan, mandi sama-sama.
  • Dapatkan pemeriksaan/rawatan dari Dr Veterinar anda sepanjang masa.
  • pastikan anda membersihkan badan haiwan peliharaan setiapkali balik dari riadah di tamana dan dikawasan luar rumah. Ingat. Kutu adalah atlit yang hebat. Boleh melompat sehingga 40cm dan setinggi 20cm. Peluang untuk kutu dari haiwan lain untuk berjangkit keatas badan kucing/anjing anda adalah sangat tinggi.

Bagaimana caranya untuk menghapuskan kutu dirumah saya?

Oleh kerana sifat kutu yang sangat cepat membiak, adalah amat sukar untuk betul betul mengahpuskan mereka secara total. Namun begitu, selain dari mendapatkan khidmat nasihat Dr Veterinar anda, anda juga boleh memanggil PCO(Pest Control Operator) yang bertauliah untuk membantu anda. Jadi, siapa yang patut anda hubungi?.. siapa?.. SANICARE HYGIENE SERVICES SDN BHD .Sila call 1 800 88 8771. Jangan bimbang, FREE SURVEY and FREE CONSULTATION.

Dibahagian kedua nanti saya akan membincangkan kaedah atau cara yang boleh digunakan oleh PCO untuk menangani masalah kutu dan kawan kawan mereka.

Seranggahidup

1/9/2018:2.46am

(huhuhu..SST dah sampai.Ucapkan salam perkenalan untuk SST)

 

 

 

FAQ(Soalan popular) Termite

Termite merupakan serangga yang paling ganazzzz dan mampu merosakkan hampir kesemua struktur kayu dirumah anda. Subterranean termite adalah yang paling merbahaya dan membawa kerosakkan yang amat serius kepada rumah dan poket anda. Sungguhpun bersaiz sangat kecil, tapi termite boleh menyebabkan anda tak tidur malam, apa lagi tidur disiang hari. Tentu banyak persoalan yang ada dalam kotak fikiran kita semua. Disini saya ringkaskan FAQ yang selalu menjadi misteri kepada kita semua.

  1. Apa itu termite?Termite merupakan social insect. Maksudnya mereka mempunyai carta organisasi yang lengkap seperti dalam keluarga kita. Kebiasaannya berwarna putih dan jika dilihat dengan mata kasar seakan-akan beras basmathi yang berjalan-jalan didalam bingkai pintu anda. Kalau anda tak percaya, cuba korek bingkai pintu anda atau angkat kotak dalam stor anda tu. Mana la tahu termite sedang berseronok disitu.
  2. Ada berapa spesies termite yang wujud? . Diseluruh dunia, terdapat lebih 2000 spesis. Hanya segelintir sahaja diketahui penting secara ekonomi iaitu didalam bidang pertanian, pembinaan dan juga sektor perumahan. Di Malaysia dan Asia Tengara, hanya 3 jenis yang signifikant iaitu SUBTERANNEAN TERMITE, DRYWOOD TERMITE DAN DAMPWOOD TERMITECoptotermes Spp merupakan spesis yang paling menggerunkan. Kecil dan membinasakan. 
  3. Mana tempat tinggal mereka?Bagi termite jenis subterraneaan yang kebiasaannya merosakkan rumah tuan puan, mereka berada dibawah tanah. Mereka hanya akan memasuki rumah anda untuk memakan struktur kayu/kertas atau apa sahaja yang mengendungi element selulose didalamnya. Proses kebergantungan hidup koloni mereka bergantung sepenuhnya kepada proses pencarian selulose ini. Justeru, untuk kita mencari Queen atau King termite ini adalah amat sukar sekali. Mereka berada disinggahsana yang jauh di bawah tanah. Apa yang boleh anda buat?.. letakkan papan tanda disekeliling rumah.. “rumah ini tiada selulose”. Kot kot termite boleh terpedaya dengan helah anda itu…
  4. Apa yang ada didalam sesebuah koloni termite?Termite terdiri daripada beberapa kasta yang membawa tugasan dan peranan berbeza. 3 kasta tersebut ialah worker (pekerja), soldier(askar) dan reproductive(reproduktif).
  5. Mana satu dipanggil workers?Berperanan sebagai pemberi makan kepada kasta yang lain disamping menjaga telur dan nymph didalam sarang. Kecil dan berjasa bukan?. Workers
  6. Mana satu soldier?soldier memiliki kepala yang lebih besar jika dibandingkan dengan worker. Rahangnya juga agak kuat. Biasala soldier, mesti kena lebih kuat. Bertindak melindungi sarang/koloni sekiranya ada ancaman. Bawah kementerian pertahanan la kiranya. Buruk rupanya bila di mikroskop kan..
    Soldier under the  electron micrograph
    Termite Head
  7. Mana satu kelkatu(alates)? Alates merupakan kasta reproduktif yang bertanggungjawab mewujudkan koloni baru demi meneruskan kelangsungan hidup keturunan mereka. Anda biasa lihat kalkatu bukan?. bila lepas hujan kelkatu akan berkumpul dilampu rumah kita, kebiasaanya rumah kampung. Tak pernah jumpa?.. confirm budak KL.
  8. Apa yang Termite makan?.Termite makan semua struktur yang mengandungi element selulose. Kayu ke kadbod, malah tilam dan pakaian juga menjadi santapan mereka. Habis dikokaknya. Pengalaman saya sendiri meyaksikan tilam asarama pelajar disebuah IPTS di Bangi habis dikokak oleh coptotermes.
  9. Adakah termite aktif sepanjang tahun?Soalan ni mungkin kurang relevan untuk kita di Malaysia. Termite sememangnya aktif 24/7. Disini kita tiada musim sejuk yang secara semulajadinya memperlahankan aktiviti termite di negara negara eropah dan Amerika. Di Asia Tenggara yang beriklim tropika, 90% dari rumah yang baru dibina terdedah kepada serangan anai-anai dalam masa 3 tahun.
  10. Betulke termite boleh merosakkan rumah yang doorframe diperbuat dari kayu?Ya. Kecuali anda menggunakan kayu yang dirawat dengan bahan kimia anti termite. Atau boleh juga menggunakan doorframe besi atau aluminium. Menangis termite nak kokak rumah tuan puan.
  11. Terdapat termites didalam rumah saya, tetapi tiada tanda atau kesan termite merosakkan struktur rumah. Perlukah saya bimbang? Bukan setakat bimbang, anda seharusnya menangis ketakutan. Ini kerana kesan dari serangan termite tidak boleh dikesan dalam jangkamasa pendek. ia mengambil masa yang lama untuk memunculkan diri. Mereka merosakkan struktur dalaman kayu sehinggalah kita dapat melihat kewujudan mud tube atau kayu semakin reput. Pada ketika itu, baiklah tuan puan berdoa sambil menghubungi syarikat kawalan serangga yang bertauliah untuk membantu anda. Kos?. 4 angka lah kiranya.
  12. Berapa lamakah jangkahayat satu satu koloni termite?.  Susah nak jawab soalan ni. namun begitu, termite boleh bertahan bertahun tahun lamanya, mungkin sampai kiamat disebabkan sifat reproduktifnya yang progresif. Sekiranya tiada gangguan dari luar,ini kerana Pasangan DiRaja didalam sesebuah koloni akan bersilih ganti.
  13. Bagaimana saya ingin kenalpasti jika rumah saya diserang termite? Jika kita perhatikan betul-betul, kita akan dapat mengenalpasti beberapa tanda yang utama. Diantaranya ialah, permukaan kayu akan berombak dan akan bertukar warna. Cuba korek permukaan kayu dengan jari anda, sekiranya ia sudah berlubang dari dalam, maknanya termite dah berjaya mengokak kayu tanpa memunculkan dirinya. Mud tube juga merupakan tanda yang paling jelas kehadiran termite dirumah anda. Mud tube merupakan kesan tanah berbentuk garisan menjalar.
  14. Apa yang perlu saya buat sekiranya ada termite dirumah saya? Pertama sekali jangan panik. Ambil phone dan dail 1 800 88 8771. Hubungi Sanicare Hygiene Services dengan segera. Pesanan saya, cari syarikat kawalan serangga yang bertauliah dan berpengalaman untuk pastikan anda mendapat perkhidmatan terbaik disamping jaminan yang bersesuaian. Ingat call siapa?. Sanicare Hygiene Services.
  15. Apakah itu mud tubes dan apa peranannya? Mud tubes berperanan sebagai pelindung bagi ancaman luar seperti ketidaktentuan cuaca. Termite sangat sensitif dengan cuaca terutamannya cuaca panas. Mereka boleh mati kekeringan (dehidrasi). Mud tube diperbuat daripada tanah dan najis mereka sendiri dan dicampur dengan saliva.termite-faq2
  16. Boleh ke tidak Termite menembusi konkrit, semen?. Tidak. Gigi mereka belum cukup kuat untuk menembusi dinding konkrit. sebaliknya termite boleh memasuki dinding konkrit kesan daripada rekahan dan pengembangan struktur konkrit yang terjadinya akibat perubahan cuaca dan suhu secara semulajadi.
  17. Sekiranya termite hidup dibawah tanah, bagaimanapula mereka boleh berada dibahagian atas (siling, bumbung) sesebuah bangunan?.  Untuk mencari sesuap selulose, termite boleh travel hingga ke tingkat paling atas sesebuah bangunan. Bagaimana?. melalui rekahan, saluran utiliti(kabel elektrik, telekom, dan air). Untuk lebih detail berkenaan pengurusan termite dibangunan pencakar langit, tunggu di posting akan datang.
  18. Sekiranya kayu yang diserang termitte dibuang sepenuhnya, adakah masalah saya sudah selesai?. Ya dan Tidak. Ya kerana anda tidak akan menjumpai lagi kesan kerosakan tersebut. Tidak, kerana termite berada didalm tanah dibawah rumah anda. koloni masih aktif dan menunggu masa untuk membalas dendam diatas kematian” rakan mereka yang lain. Hutang darah dibayar darah. Ooops. Termite takde darah.
  19. Bagaimana TERMITE boleh berada dibandar bandar besar?   Anda pernah menonton filem War of The World?. Lakonan Tom Cruise (2005).WOTW Termite sebenarnya telah menghuni bumi Allah ini berjuta tahun lamanya. Mereka sudah berada dibawah bangunan bangunan dikotaraya tanpa kita sedari. Sepertimana Aliens yang tertanam didalam perut bumi didalam Filem War Of The World. Mungkin Spielberg mengambil inspirasi kisah Termite untuk filemnya yang bertaraf pecah panggung ni.
  20. Adakah Termite mempunyai impak positif terhadap kehidupan manusia dan alam sekitar? Didalam persekitaran alam semulajadi, Termites mempunyai peranan yang penting untuk proses penguraian kayu kayan dan mengembalikan kitaran ekosistem yang lengkap. Paling penting, tanpa Termite..maka tiadalah PCO(pest Control Operator) seoerti kami.. Kami sayang termite.
  21. Bolehkah minyak atau household insecticide seperti Ridsect dan yang sewaktu dengannya digunakan untuk mengawal Termite? . Tidak Boleh. Anda hanya menghalau atau membunuh sebahagian kecil dari populasi termite. Lebih teruk, anda membustksn termite berhijrah ketempat lain didalam rumah anda. hijrah memang bagus untuk kita, tapi bukan untuk termite.
  22. Ada berapa jenis kawalan Termite di Malaysia?.  Secara asasnya terdapat 3 kaedah iaitu Soil treatment(rawatan Tanah), Baiting(pengumpanan) dan Chemical barrier (halangan kimia).
  23. Antara ketiga-tiga kaedah rawatan diatas, mana yang lebih baik? Ketiga tiga adalah baik. kesesuaian dan bajet anda yang perlu diberi perhatian. Sekiranya anda berada dirumah Kondominium, apartment, pengumpanan adalah paling sesuai. kebiasaannya, kos untuk pengumpanan lebih tinggi jika dibandingkan dengan chemical barrier.
  24. Apakah kelebihan rawtan chemical barrier atau slab injection?. Kesan yang pantas. Bahan kimia yang digunakan boleh meninggalkan kesan residu. Warranty biasanya samaada 2,3 atau 5 tahun bergantung pada dilution yang digunakan.
  25. Keburukan Slab Injection? Tidak membunuh keseluruhan koloni. Sebaliknya memungkinkan terhasilnya sub koloni kesan dari chemical reaction keatas sebahagian kecil termite. Penebukan lubang dilantai bangunan akan mencacatkan lantai. Sakit mata melihatnya. harap maklum, lubang ditebuk di keseluruhan tepi dinding pada jarak 1-2 kaki interval.
  26. Apa itu rawatan pengumpanan?  Pengumpanan atau Termite Baiting System merupakan kaedah yang diperkenalkan bagi tujuan penghapusan kolony secara total. 2 item utama iaitu IG(in Ground Station) dan AG (Above Ground Station) akan diletakkan dipremis pelanggan untuk tujuan pemerhatian dan juga proses eliminasi.
  27. Berapakah masa yang diambil untuk menghapuskan termite dengan kaedah pengumpanan?. Kebiasaanya ia akan mengambil masa 3-6 bulan bergantung kepada 2 faktor utama iaitu: saiz kolony dan point of contact with colony. Sekiranya koloni terlibat adalah besar, masa diambil mungkin melebihi 6 bulan. Pengalaman kami, 90 hari atau 3 bulan adalah elimination period yang paling ideal.
  28. Apakah kebaikan sistem pengumpanan?. Kaedah ini berkesan untuk menghapuskan koloni termite di kawasan rumah anda. Lebih penting dari itu, teknisyen kami tidak perlu menjadikan rumah anda seperti kapal pecah sebagaimana keadaan dimana kerja kerja slab injection dijalankan.
  29. Keburukan kaedah pengumpanan? . Mengambil masa yang lama untuk menghalau termite keluar dari rumah anda. Proses pengambilan umpan(matrix) biasanya perlahan.
  30. Siapa yang perlu kami panggil untuk mengatasi masalah termite?. Sekali lagi..sekali lagi.. Call 1 800 88 8771,. Kami di Sanicare Hygiene Services bersedia memberi khidmat nasihat secara PERCUMA.

Sekian. Panjang pulak posting kali ni.

CALL US NOW